Sięgnij po naturalne witaminy zawsze kiedy to możliwe!

Organizm człowieka potrzebuje nieustannie witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
Najlepszym źródłem tych związków są owoce, warzywa, mięso i ryby.
Witaminy w postaci naturalnej są najlepiej przyswajane przez organizm.
Witaminy w diecie są podstawą zdrowia, wigoru i aktywności fizycznej.

1.Źródło Witaminy A:
szpinak,
liściaste zielone warzywa,
brokuły,
morele,
mleko ,
płatki śniadaniowe

Beta-karoten ma wpływ na:wzrok,wzrost,zdrowa skóra,funkcje układu odpornościowego

2.Źródło Witaminy D:
mleko,
płatki śniadaniowe,
łosoś,
sardynki

Ma wpływ na: Zdrowe kości

3. Źródło witaminy C:
owoce cytrusowe,
ananasy,
czarna porzeczka,
truskawki,
jagody,
melony,
pomidory,
ziemniaki,
kapusta,
brukselka,
zielony groszek,
słodka papryka,
cebula.

Właściwości witaminy C wspomagane są poprzez obecność witaminy E w diecie.

4.Źródło witaminy E:
oleje roślinne,
podroby,
masło
produkty mleczne,
żółtka jaj,
pełnoziarniste produkty zbożowe,
rośliny strączkowe,
orzechy,
nasiona.

5.Źródła żelaza:
szpinak,
ryby,
kurczak,
wątróbka,
fasolka,
brokuły,
groszek,
żółtko jaja,
tuńczyk,
nasiona dyni.
żółtko jaj,
ciemne pieczywo,
otreby,
liście pokrzywy.

Niedobór powoduje niedokrwistość, która objawia się:
stałym uczuciem zmęczenia, obniżeniem sprawności fizycznej,
drażliwością, bólem głowy, wypadaniem włosów.

6.Źródło miedzi:
owoce morza,
migdały,
pistacje,
wątróbka,
sezam.
ryby,
orzechy,
całe ziarna zbóż,
rodzynki

Jest niezbędnym minerałem do prawidłowej produkcji pigmentu skóry, włosów i oczu.
Dba o zęby i kości, usprawnia pracę systemu nerwowego, uczestniczy w produkcji
czerwonych krwinek i żelaza.

7.Źródła jodu:
występuje w glebie,
wodzie,
powietrzu

W Polsce brakuje go w okolicach podgórskich i tam należy spożywać jodowaną sól kuchenną.
Wchodzi w skład hormonów tarczycy, brak powoduje niedokrwistość tego gruczołu.

8.Źródło Krzemu:
skrzyp,
pokrzywa,
podbiał,
buraki.

Pierwiastek antyrakowy.

9.Źródło Cynku:
woda,
ziemniaki,
ziarna pszenicy,
kukurydza,
sezam,
kakao,
podroby,
jajka,
produkty mleczne,

Uczestniczy w produkcji insuliny, aktywuje białe krwinki, usuwa toksyny.
Ma wpływ na: Wzrost, odporność organizmu
Niezbędny składnik mineralny dla pięknych włosów, skóry i paznokci oraz do gojenia się ran.

10.Źródło Wapnia:
sok pomarańczowy,
mleko,
łosoś,
sardynki,
ser żółty,
ser wiejski,
jogurt,
lody,
szpinak.

Składnik ten znajduje się głównie w kościach i zębach.
Jest niezbędny do ich prawidłowego funkcjonowania.
Wapń w pożywieniu zmniejsza produkcje tłuszczu w organizmie i hamuje nadmierny apetyt.

11.Źródło Chromu:
ziemniaki,
brokuły,
zielony groszek,
jabłka,
banany,
pomidory,
sok pomarańczowy,
czerwone wino,
bazylia,
indyk.

Współpracuje z insuliną w produkcji glukozy potrzebne organizmowi do produkcji energii.
Składnik bardzo ważny dla osób na diecie.

12.Źródło Magnezu:
szpinak,
gorzka czekolada,
Otręby pszenicy,
nasiona dyni,
nasiona słonecznika,
migdały,
orzeszki,
łosoś,
halibut,
czerwone mięso,
produkty pełnoziarniste.

Wzmacnia kości i zęby.
Pomaga we wchłanianiu wapnia i potasu, w przetwarzaniu tłuszczów i białek.
Doskonale działa na układ nerwowy i funkcje serca

13.Źródło Fosforu:
indyk,
kurczak,
homar,
ser żółty,
migdały,
orzechy,
groszek,
brokuły,
jogurt.

Znajduje się w enzymach, DNA, tłuszczach, białku.
Jest ważnym składnikiem kości i zębów.

14.Źródło Potasu ;
Szpinak,
dynia,
banany,
pomarańcze,
pomidory,
melony,
mleko,
pełne ziarna

Ma wpływ na: Zdrowy układ nerwowy

Pamiętaj!
palenie tytoniu, picie alkoholu i nadmiernych ilości kawy lub mocnej herbaty,
niedobór błonnika w pokarmie, nadmiar wolnych rodników nadtlenowych we krwi,
osłabienie układu odpornościowego, siedzący tryb życia.
To wszystko sprawia, że dla zaspokojenia potrzeb organizmu musimy spożywać więcej witamin