Krótki słowniczek co znajdujemy w kosmetykach

1 Castor Oil
Olej rycynowy. Głównie stosowany do produkcji szminek,
rzadko jako jedyny olej bazowy w kosmetyku.
2 Cera Alba
wosk pszczeli biały. Otrzymywany przez utlenienie wosku żółtego.
Używany jako emolient, ale też emulgator. Spotykany w kremach, błyszczykach.
3 Cera flava
wosk pszczeli żółty. Spotykany w kremach, błyszczykach, maściach.
4 Coconut Oil
olej kokosowy. Nawilża i natłuszcza skórę, dobry dla skóry atopowej,
pielęgnacji włosów. Może sprzyjać powstawaniu zaskórników.
5 Dimethicone
olej sylikonowy, zmniejsza lepkość gotowego preparatu, emolient,
poprawia rozprowadzanie gotowego wyrobu na skórze i włosach,
ma właściwości nawilżające. Stosowany w kremach, maskach,
kosmetyce kolorowej, kosmetykach do włosów, kremach z filtrem,
preparatach kąpielowych.
6 Glycerin
gliceryna. Otrzymuje się ją z łoju i olejów lub z ropy naftowej.
Wnika do warstwy rogowej naskórka. Ma właściwości nawilżające.
Dodawana do kremów, toników, mleczek, masek …
7 Parafinum Liquidum /Mineral Oil)
Ciekła parafina . Bezbarwny, bezwonny płyn. Tworzy na skórze tłusty film,
ma zadanie nawilżyć, ale używana w nadmiarze wysusza skórę.
Zatyka pory, rakotwórcza. Dodawana do bardzo wielu kosmetyków peelingów,
kremów, toników, olejków, masek …
8 Petrolatum
wazelina . Mazista, bezwonna, tłusta, niewysychająca substancja stała.
Zatyka pory skóry, natłuszcza, jest emolientem. Dodawana do lekarstw,
maści, kremów, masek, błyszczyków …
9 Tocopherol
Witamina E, ciecz. Emolient, przeciwutleniacz. Rozpuszczalna w alkoholach
i tłuszczach. Zapobiega uszkadzaniu komórek i powstawaniu stanów zapalnych,
zwalcza wolne rodniki, nawilża, wzmacnia błony komórkowe, spowalnia
starzenie się skóry, regeneruje. Dodawana do wielu różnych kosmetyków.
10 Urea
mocznik, ciało stałe w postaci białych kryształków, bezwonny.
W stężeniu do 10% ma właściwości nawilżające skórę.
Dodawany do kremów do stóp, twarzy, toników, balsamów.
11 EMOLIENT
substancja natłuszczająca skórę. Tworzy słabo przepuszczalną lub
nieprzepuszczalną warstwę na skórze, dzięki czemu nawilża skórę
przez ograniczenie parowania z niej wody.
Źródło zaczerpnięte z:
Leksykon surowców kosmetycznych, pod ref. J. Arct, WWSZKiPZ,